חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מה בא לך לדעת?


המדריך לקבלת משכנתא

אז עברת על המדריך שלנו "איך להשקיע בנדל"ן" והגעת לשלב מרגש בחיים – את עומדת לרכוש דירה משלך! זה רגע חשוב שמלווה בשמחה וגם בקצת דאגה, במיוחד כשזה נוגע למשכנתא. איך בוחרים את הבנק הנכון? מהם התנאים ואילו מסמכים תצטרכי להגיש? אל דאגה, אני כאן כדי לעזור לך להבין את התהליך ולהקל עלייך בכל שלב. במדריך הזה תלמדי איך לגשת לנושא בצורה מסודרת, תקבלי טיפים פרקטיים ותגלי שאפשר לעשות את זה בצורה פשוטה ויעילה.


כך תבחרי בנק ותקבלי משכנתא בלי להסתבך

לפני חתימת חוזה הרכישה, עו"ד שמלווה את העסקה לרוב יבקש ממך להוציא אישור עקרוני מהבנק. האישור הזה נועד לוודא שהבנק אכן מוכן לאשר לך משכנתא בסכום הדרוש, וכך להימנע מבעיות מימון בשלב התשלום. האישור העקרוני הוא למעשה מסמך שבו הבנק מביע את נכונותו לתת לך משכנתא, בתנאי שתספקי את כל המסמכים הנדרשים לאימות ההכנסות שלך ותעניקי לבנק בטחונות מתאימים על הנכס הנרכש. בדרך כלל, האישור הזה נדרש פעמיים: פעם אחת לפני חתימת החוזה, ופעם שנייה לפני העברת התשלום למוכר הדירה או לקבלן.

שלב ראשון: השגת אישור עקרוני – היסוד לכל התהליך  

לפני שאת ניגשת לבנק, רצוי לשבת ולארגן את כל המסמכים בצורה מסודרת.

שימי לב כי המסמכים משתנים מעסקה לעסקה ובהתאם למספר משתנים. לצורך הדוגמא: עסקה שנעשית בין שכירה שרוכשת דירה יד 1 מקבלן היא לא אותה עסקה כמו עצמאית שרוכשת דירה יד 1 מקבלן. למרות הניואנסים הקטנים שכמובן אי אפשר לסקור את כולם כאן, אנחנו נתמקד עכשיו המשותף והזהה לרוב העסקאות כמו למשל מסמכי זיהוי (תעודות זהות) שיבקשו ממך בכל עסקה שהיא, מסמכים שיעידו על גובה ההכנסות שלך ומסמכים שיעידו על בעלות הנכס. 

לפני שאת ניגשת לבנק, חשוב לארגן את כל המסמכים בצורה מסודרת. בואי נעבור עכשיו על המסמכים העיקריים, הנה מה שתצטרכי:

מסמכים אשר יעידו על ההכנסות

שכירה: 3 חודשי תלושי שכר אחרונים.

עצמאית: אישור הכנסה מרו"ח לפי השומה האחרונה ואישור הכנסה לשנה הנוכחית.

בעלת שליטה בחברה: תלושי שכר ואישורים מרו"ח.

בנוסף, תתבקשי להראות תנועות עו"ש משלושת החודשים האחרונים ואישור ניהול חשבון.

 

מסמכי עסקת הרכישה

חוזה רכישה חתום וסרוק ואישור לגבי הזכויות הקיימות היום. נסח טאבו למשל או אישור זכויות מנהל מקרקעי ישראל אלו האישורים הנפוצים כאשר קיימים עוד לא מעט רישומים והוכחת בעלות של הנכס, אך אלו הנפוצים.

הבנק למעשה יבקש לראות מי הבעלים היום בנכס ושיש התאמה בין מוכר הנכס בחוזה לבין מי שרשום כבעלים בנכס הנמכר.

בנוסף, הבנק בודק שאין בעיות רישומיות בנכס או עיקול על הנכס הנמכר וכו'…

שלב שני: בניית תמהיל משכנתא – התכנון הוא המפתח  

הכנת המסמכים היא הצעד הראשון, אבל מה לגבי תמהיל המשכנתא? חשוב מאוד לתכנן את תמהיל המשכנתא שלך בקפידה. ההחזר החודשי, סוגי המסלולים, ותקופות ההחזר הן החלטות משמעותיות שישפיעו על העתיד הכלכלי שלך. 

לאחר שאירגנת את סט המסמכים בצורה מסודרת, זה השלב בו תתחילי לגשת לבנקים לבקש הצעה לתמהיל המשכנתא העתידית שלך.

התמהיל למשכנתא הוא נושא מלא בפני עצמו ובמאמר זה לא אלאה אותך בכל המידע הקיים בנושא, רק אציין שחשוב שהתמהיל בין הבנקים יהיה זהה ככל הניתן כדי שתוכלי לעשות השוואה נכונה בין הצעות הבנקים. כלומר, שהמסלולים המוצאים יהיו זהים ואחידים בכל בנק ובנק כך תוכלי לערוך השוואות ראויות בין תפוחים לתפוחים ולא בין תפוחים לתפוזים. 

לתמהיל עצמו יש חשיבות עצומה בעתיד המשכנתא שלך וכדאי מאוד שהוא יהיה מותאם אליך מבחינת ההחזר החודשי, המסלולים, תקופת ההחזר וכו'…

שימי לב, בקשת תמהיל משכנתא ממגוון בנקים אינו מחייב אותך לבחור באחד מהם בעת בקשת התמהיל. זה בדיוק כמו לבחור מוצר חשמלי לרכישה – את נכנסת למספר חנויות, שואלת מחירים והמלצות ובסוף בוחרת מחנות אחת ואינך מחוייבת לשאר החנויות האחרות.

שלב שלישי: בחירת בנק – איך לבחור נכון?  

עכשיו, כשכל המסמכים והתמהיל מוכנים, הגיע הזמן לבחור את הבנק המתאים ביותר בו בסופו של דבר תיקחי את המשכנתא שלך. 

כשאת רוצה לקבל משכנתא, יש לא מעט בנקים שישמחו לתת לך את הכסף הזה בתמורה כמובן שתמשכני את הדירה לטובת הבנק ותביאי מגוון מסמכים כפי שהבנק ידרוש.

כדי שלא יטרטרו אותך שלא לצורך, חשוב לתכנן אסטרטגייה נכונה ופנייה לבנקים שנכונים ומתאימים לך באופן אישי.

מדוע? כי כשאת מנהלת משא ומתן עם הבנקים את צריכה ליהיות יעילה וממוקדת.

אין צורך לבזבז שעות בפגישות סרק עם בנקים שלא יתאימו וגם הבנקאים בסופו של דבר עלולים להיות מותשים מכמות ההצעות הנגדיות שתביאי מבנקים אחרים ולכן חשוב להיות בפוקוס על הבנקים הרלוונטים עבורך.

תחשבי על זה כמו משא ומתן עם מספר מועמדים לתפקיד בעבודה מסויימת. בסופו של דבר אפשר לבחון מספר מועמדים אבל בתכלס בסוף אפשר להתקדם לחוזה רק עם אחד. כדי שהתהליך יהיה יעיל צריך לראיין רק את המתאימים ביותר מלכתחילה. אז כאן זה בדיוק אותו הדבר והנה כמה טיפים לבחירה:

איך תדעי עם איזה בנק להתחיל?

התחילי מהבנק שלך: הבנק שבו מתנהל העו"ש שלך או הבנק ממנו לקחת משכנתא בעבר, יציע לרוב תנאים טובים כדי לשמור עלייך כלקוחה.

הקריטריון הבא יהיה לבחון את הבנקים לפי סוג עסקה. למשל אם את רוכשת דירה מקבלן ויש בנק מלווה לפרויקט, כדאי לבקש הצעה גם ממנו, כיוון שיש לו יתרון בהיכרות עם הפרויקט.

אגב, אם תהיי מוכנה להעביר את העו"ש שלך לבנק אחר אז תכירי שישנם בנקים שיבואו לקראתך עם הצעה טובה על המשכנתא במידה ותהיי מוכנה להעביר את חשבון העו"ש ולכן חשוב לדעת אילו בנקים מנסים לגייס לקוחות עו"ש ברגע נתון זה בו את מנסה לקבל הצעות (זה משתנה מתקופה לתקופה ולכן תהיי עם אצבע על הדופק ותתעדכני דרך פרסומות וחיפושים בגוגל.

 

ממה להימנע?

מאמרות כמו דודה שלי… אז חברה שלה… אז אחותה – היא פקידה בבנק ותוכל לסדר לך משכנתא מצויינת. ממש לא. אל תתפתי להצעות כאלו או אחרות שלא הגיעו מטעמך לאחר בדיקה ובחירה שלך. זכרי, אמנם כוונות טובות, אבל הפקידים בבנק עובדים קודם כל עבור הבנק ולא עבורך אז אל תסתמכי רק על קשרים אישיים.

שלב רביעי: הבטחונות – איך להבטיח את המשכנתא  

אחרי שבחרת את הבנק וקיבלת את ההצעה המתאימה לך, תצטרכי להנפיק מסמכים נוספים שישמשו עבור שיעבוד הנכס לטובת הבנק. מסמכים אלו נקראים ביטחונות והם נועדו להגן על הבנק במקרה של אי-עמידה בתשלומי המשכנתא.  לאחר מכן, בהתאם לרשימת המטלות של הבנק, התיק יעבור בחינה נוספת בבנק ובסיומו הכספים יועברו ישירות למוכר או מוכרת הדירה ותוכלי להשלים את עסקת הרכישה.

עוד כמה דברים חשובים לפני סיום

חשוב לזכור

יש הרבה יותר ממה שנראה לעין כשזה מגיע לרכישת נדל"ן ושהוצאת אישור עקרוני מהבנק הוא רק שלב אחד בתהליך הארוך של רכישת נדל"ן. לצד זה, תצטרכי למצוא את הנכס המתאים ביותר עבורך – כזה שמתאים למצבך הפיננסי, ליכולת ההחזר שלך ולתוכניות העתידיות שלך. כמו כן, יש לבדוק את החוזה עם עו"ד, כדי לוודא שכל הפרטים וההגנות הנחוצים מופיעים בו. אם בשלב כלשהו תרגישי מוצפת, תזכרי שאת לא צריכה לעבור את התהליך הזה לבד. תמיד אפשר להיעזר באנשי ונשות מקצוע שמתמחים בתהליך המשכנתא ורכישת נדל"ן, שיסייעו לך לקבל את ההחלטות הטובות ביותר עבורך וילוו אותך לאורך כל הדרך.

 בהצלחה ומתרגשת איתך!

מעיין אוחנה – כלכלנית ויועצת משכנתאות ופיננסית, מלווה יחידים ומשפחות בצמתי החלטות פיננסיות ובייעוץ משכנתאות.