מה בא לך לדעת?

עצמאות אישית בזוגיות

כמעט כולנו גדלנו על פנטזיית החתונה המושלמת, החלומות על שמלת הכלה והאמונה שברגע שנמצא את הנסיך המושלם, נגיע אל 'חוף המבטחים' שלנו. אך עם השנים, המציאות מראה לנו אחרת. מה שהיה נראה כמעשה תמים של אהבה בסרטים הרומנטיים, מתברר כהבניה מגדרית עמוקה שמעצבת את תפיסותינו על תפקידים בזוגיות. במציאות המודרנית, נדרשת בחינה מחדש של התפקידים הללו והצורך בשוויון ועצמאות אישית בתוך הקשר. עצמאות זו היא המפתח לזוגיות בריאה ומאושרת, בה כל אחד ואחת מבני או בנות הזוג מצליחים להתפתח ולהגשים את עצמם, ללא תלות במי בחצי השני.


ההבניה המגדרית וכיצד היא משפיעה על מערכות יחסים

הזמנים אולי השתנו מעט, אבל אני עוד זוכרת איך אני מדמיינת את עצמי לבושה בשמלת כלה. אני חושבת שאני לא היחידה שעשתה את זה בילדותה ושלא מעט מאיתנו חלמו כבר מגיל צעיר על החתונה המושלמת והזוגיות הנוצצת. האמת שגם הסרטים הרומנטיים חיזקו את הפנטזיה הזו שחתונה תוביל לחוף מבטחים – הוא הנסיך החזק שייתן ויבטיח בטחון והיא הנסיכה היפה שתוכל להישען עליו ולהרגיש רגועה בזרועותיו החסונות.

הרומנטיזציה הזו מגובה גם בהבניה מגדרית של החברה שכולנו מפנימות מגיל צעיר. החברה מלמדת אותנו שהגבר צריך להיות החזק, ואנחנו צריכות להיות תלויות, קטנות יותר, כדי לא לאיים עליו ועם הזמן, המציאות מתמזגת עם הציפיות החברתיות שהתרגלנו אליהן וכך קורה התהליך שלא מעט נשים מבצעות התאמה לא מודעת של אותה "נחיתות" מסוימת, והן מצמצמות את עצמן כדי לא לאיים על הגבר ולעמוד בציפיות. כך הוא מקבל אישוש לגבריותו כי החזק והיא מקבלת הגנה והם משלימים זה את הצרכים של זו.

גם כיום הדפוס הנהוג ברוב המשפחות שגבר בונה קריירה ומפתח את עצמו והנשים משמשות כהורה העיקרי ומטפלות בילדים ובבית על חשבון ההתפתחות של עצמן. גם כיום ברוב הבתים גבר מנהל את העניינים הכלכליים והאישה מעדיפה לא לדעת. גם כיום המפרנס העיקרי הוא הגבר וכך השליטה והכוח על קבלת ההחלטות נשארת בידיו.

 

זה גרם לך להתכווץ קצת? להרגיש חוסר נוחות? זה מעודד אותי מאוד כי זה סימן שאת מבינה שמשהו צריך להשתנות. 

הצורך בנפרדות ועצמאות בתוך הקשר

מתישהו מגיע משבר שמנפץ את בועת האידיאליזציה הזו כי במערכת יחסים מאוזנת ובריאה, יש מקום לגמישות. לפעמים את המשענת ולפעמים הוא. קשר שבו כל אחד מהצדדים יכול להיות נפרד, עצמאי, ולחיות במלואו, ללא צורך תמידי בתמיכת השני – זהו קשר שמביא לאושר אמיתי ולשוויון אמיתי.

 

מחקר שנערך בקרב 300 זוגות נשואים בו נבדקה השאלה איזה זוגות מאושרים יותר ומה הסיבה לכך? נמצא כי 40% מהזוגות שהיו נשואים זמן רב יותר העידו שהם גם מאושרים יותר. הסיבה: זוגות שחיים יחד זמן רב יותר ומרגישים מאושרים יותר הם דווקא אלו שהנשים שבהן יצרו לעצמן נפרדות בתוך הקשר. הן פיתחו עצמאות כלכלית, מנטלית ורגשית, מה שהוביל להעצמה אישית ולחיים זוגיים מאושרים יותר.

 

אגב, דינמיקה של העדר נפרדות שכיחה מאוד בקרב זוגות הנשואים לאורך זמן והיא המקור העיקרי לירידה בתשוקה המינית כי לכולנו יש צורך מצד אחד בביטחון, ודאות ומצד שני במסתורין ובמשהו חדש ולא מוכר. אסתר פרל, פסיכותרפיסטית ומטפלת זוגית,  טוענת כי לא מעט פעמים הסיבה לבגידה היא הצורך של האדם להביא לידי ביטוי צד אחר שהם מתקשים להביא בנישואים. אותו חלק שהוא מוקצה ומכוסה בערימת כביסה ותדמית האישה הטובה. הבחירה בבגידה מתוך רצון לחיות, לגלות משהו חדש ולהסתכן. המחויבות, המוסכמות, היציבות, האימהות, צמצמו את ה'אני'.

נפרדת ועצמאית - איך להבטיח אושר אישי וזוגי

החיים המודרניים מציבים בפנינו אתגר: למצוא את האיזון בין האוטונומיה האישית לבין הרצון להיות יחד בזוגיות. לכן כדאי לנקוט באסטרטגיה של נפרדות שתוביל לקשר בריא המשלב בין יחד ולחוד. הבחירה לפתח את עצמך, להיות עצמאית – גם כלכלית וגם רגשית – היא המפתח לאושר שלך, ולבסוף, גם לאושר בזוגיות שלך. אז תשקיעי בעצמך. בחרי תחביבים שמעניינים אותך, טפחי את מעגל החברות שלך, תמצאי את הדרך להיות מאושרת קודם כל בתור עצמך, ולא רק בתור בת זוג או אם.

גם בתחום הפיננסי, זה קריטי שתשמרי על עצמאות. תדאגי להבין את ההכנסות וההוצאות שלך, תתענייני בהשקעות, תבני לעצמך את הביטחון הכלכלי שייתן לך חופש פעולה בחיים. כשאת יודעת לעמוד על הרגליים שלך, את חזקה יותר בזוגיות שלך. את יכולה לבחור להיות שם מתוך רצון ולא מתוך תלות.

לסיכום: עצמאות אישית - הדרך לקשר שוויוני ומאושר

זכרי, קשר בריא הוא כזה שבו כל אחד מבני הזוג מצליח לממש את עצמו, בלי להיות מאוים מההצלחות של השני. בקשר שבו כל אחד מבני הזוג מצליח לממש את עצמו בלי להיות מאוים מחוזקות והצלחות של השני יוביל למערכת שוויוניות ומאושרת. 

נלי וילק יועצת להתפתחות אישית וזוגית, מומחית בהובלת שינוי לשיפור מערכות היחסים ואיכות החיים. מלווה נשים בתהליכי התפתחות במעגל הזוגי, המקצועי והמשפחתי.