מה בא לך לדעת?

תודעת שפע מול תודעת חוסר

בעולם מלא לחצים ותחרות, קל מאוד לשקוע בתודעת מחסור ולהתמקד במה שחסר לנו במקום במה שיש. תפיסה שלילית זו יכולה להוביל לחוסר ביטחון, רגשות שליליים וצמצום הפוטנציאל האישי והעסקי שלנו. אך מה קורה לנו כשאנחנו משנות את נקודת המבט ומחליפות את תודעת המחסור בגישה של שפע ואפשרויות? התשובה עשויה להפתיע אתכן ולשנות את חיינו לחלוטין.

מה ההבדל בין תודעת מחסור לתודעת שפע, איך ניתן לפתח את תודעת השפע הזו ואיך תהפכי אותה לדרך חיים? במאמר זה נלמד על החשיבות של מעבר מתודעת מחסור לתודעת שפע, יחד עם כלים פרקטיים שיעזרו לך לחוות שפע אמיתי בחיים האישיים והעסקיים שלך.

שחרור מכבלי המחסור: הדרך לתפיסת שפע חדשה

בגיל 44, התוודעתי לראשונה למושג השפע. גדלתי בברית המועצות, שם כולם הרוויחו סכומים דומים – מספיקים רק למזון, בגדים והוצאות בסיסיות. דברים פשוטים כמו מקרר או ספה היו נחשבים להשקעות לכל החיים: "שמרו על המקרר, אי אפשר לקנות חדש"; "אל תעלו על הספה עם הרגליים, אי אפשר לקנות חדשה". בגדים נשמרו בקפדנות: "אל תלכלכו, אי אפשר לקנות חדשים". היו תורים של שעתיים בסופרמרקטים כדי לקנות בשר, שהיה זמין רק ליום אחד. בגדים נלבשו למשך 30 שנה, מחוסר כסף לרכישת חדשים.

מילים וביטויים כמו "אין", "אין מספיק", "שמרו על מה שיש", "מחר לא יהיה" – כולם יצרו אצלי מה שהיום אני יודעת להגדיר תחת הכותרת "תודעת מחסור". חיינו בתחושת חוסר קבועה, שלא משנה מה נעשה, לא יהיה מספיק. השפע היה נראה כמשהו ששייך לאחרים, לא לנו. הייתה הרגשה שלא מגיע לנו, שאין דבר כזה שפע ואם יש… אז השפע הזה שייך רק לעשירים.

החוויה הזו של תודעת מחסור ציירה את המציאות שלי לאורך שנים. היא הגבילה את היכולת שלי לראות את האפשרויות וההזדמנויות שעמדו לפני. רק בגיל 44 התחלתי להבין ולפתח את המושג הזה "שפע" בחיי. רק בגיל 44 התחלתי להבין שיש עוד דרך לחשוב, לחיות ולראות את העולם.

 מאז אני חוקרת את התפתחות של תודעת שפע ומסייעת ללקוחות שלי באימון אישי להתחבר לתודעה הזו ולייצר אותה בחיים שלהן ועכשיו אחשוף גם אותך לשינוי המנטלי החשוב הזה שיכול לפתוח לך דלתות אל עולם חדש ומלא בהזדמנויות.

תודעת מחסור: כיצד היא גורמת לצמצום רגשי-אישיותי ולא מאפשרת לראות הזדמנויות

תודעת מחסור היא מצב מנטלי הרסני והיא מבוססת על תפיסת עולם של חוסר ומחסור. היא מונעת ממך לראות את הטוב שקיים בחיים שלך ויכולה להביא לצמצום רגשי ואישיותי משמעותי, וכן להפחית את היכולת שלך להבחין בהזדמנויות שהחיים מציעים לך. החיים בתודעת מחסור מביאים אותך להתמקד במה שחסר לך ולהתעלם מהעושר והשפע שכבר קיימים בחייך, והאמיני לי – שפע קיים בחייך ואני מקווה שעד סוף שורות אלו תתקדמי צעד נוסף אל היכולת לראות אותו. 

תודעת המחסור מזינה חשיבה שלילית, פוגעת בדימוי העצמי שלך ומונעת ממך לממש את הפוטנציאל האמיתי שטמון בך ובעולם שבו התחרות והמרדף אחר הצלחה הם ערכים מרכזיים, תודעת מחסור הפכה לפנומן נפוץ. 

השפעות של תודעת מחסור על החיים האישיים שלנו

  1. חוסר ביטחון ופחד: אנשים (ולא רק נשים) בעלי תודעת מחסור נוטים לחוות חוסר ביטחון ופחד מכישלון. קיים חשש שהמשאבים, ההזדמנויות או התמיכה שיש כעת בעצם לא יספיקו או לא "יחזיקו מעמד".
  2. צמצום רגשי: תודעת מחסור יכולה להוביל לצמצום בתחושות החיוביות ולהגברת רגשות שליליים כמו קנאה, כעס, תסכול, חרדה, פחד או תחושת נחיתות.
  3. מניעה של צמיחה אישית: המתמקדות במה שחסר, במקום במה שיש, מגבילות את היכולת לפתח עצמיות, ללמוד ולגדול.

 

כאשר אנו חוות רגשות ומחשבות קשים, פעמים רבות התוצאה היא כיווץ פנימי עמוק. אנחנו מרגישות תקועות ולעיתים גם מנותקות מהעולם החיצוני ומהסביבה הקרובה אלינו. רגשות כמו חרדה, עצב, תסכול או כעס יכולים להיות מורכבים וקשים לניהול, ולעיתים אף מובילים למחשבות שליליות והתנהלות פסימית.

השפעת תודעת מחסור על העסקים שלנו: מגבלות שלא ניתן להתעלם מהן

כאשר תודעת מחסור משתלטת על העולם העסקי שלנו, היא מביאה איתה סדרה של מגבלות שקשה להתעלם מהן. המחשבה השולטת במצב זה היא החוסר – אין מספיק עובדים, לקוחות, ספקים או מוצרים. המוח מתמקד במה שאינו קיים, במקום לראות את האפשרויות והמשאבים הקיימים.

בעולם העסקי שבו החשיבה היא תמיד "מה שאין" במקום "מה שכן", קל לפספס הזדמנויות רבות. לדוגמה: הנטייה לא לפרק שותפויות עם לקוחות או ספקים שאינם מתאימים לך יוצרת תחושה של חוסר ברירה, מתוך חשש שלא יימצאו חלופות טובות יותר.

בנוסף, כאשר משבר כלשהו מתרחש, תודעת המחסור מביאה לתחושת פסימיות ואובדן תקווה: "נו, מה אפשר לעשות… יש משבר עכשיו, אין לי סיכוי להצליח". זהו מצב שבו הפחד לקחת סיכונים או לנסות דרכים חדשות יכול גורם לך להוריד הילוך ולהימנע מלקחת יוזמה מתוך חשש של "תראו לאן זה מתגלגל".

בשורה התחתונה, תודעת מחסור בעסקים מובילה לצמצום הפוטנציאל העסקי, מעכבת צמיחה ומגבילה את היכולת להתמודד עם אתגרים ולנצל הזדמנויות.

עוד כמה שורות אתן לך מספר תרגילים שיסייעו לך לפתח ולחזק את תודעת שפע שלך בקלות וביעילות.

תודעת שפע: מה זה אומר ומה היא מכניסה אל חיינו

במפגשי אימון אני תמיד מסבירה ללקוחות שלי כי תודעת שפע היא כוח עוצמתי המשפיע על ההרחבה האישית-רגשית שלנו באופן משמעותי. כאשר אנחנו מתמקדות בשפע ולא בחוסר, האנרגיה שלנו מופנית לכיוונים חיוביים יותר – כלפי חיפוש ופיתוח הזדמנויות, גידול עצמי והגשמה. תודעת שפע מאפשרת לנו להתבונן במציאות מנקודת מבט של פוטנציאל ולא של מגבלה, מה שמוביל לתחושת ביטחון עצמי מוגברת, ראייה חיובית יותר על החיים ויכולת להתמודד עם אתגרים באופן יצירתי ומקורי. כך, תודעת שפע לא רק שמגדילה את היכולת שלנו לראות את האפשרויות שסביבנו, אלא גם מחזקת את הקשרים הרגשיים והאישיים שלנו ומובילה לחיים מלאים יותר ומאושרים.

השפעות של תודעת שפע על החיים האישיים שלנו

אימוץ תודעת שפע תעודד אותך לחפש ולהעריך את היפה והטוב שכבר קיים בחייך. היא תפתח אצלך תחושת תודה והערכה עמוקה יותר לדברים הקטנים, מה שיוביל לחוויות רגשיות עמוקות ואותנטיות יותר. על ידי הכרה בשפע הקיים, את פותחת את הדרך לגידול ולהתפתחות, והופכת פתוחה יותר לשינויים ולאתגרים חדשים. תודעת שפע מזמינה תחושת שלווה וסיפוק פנימי, שמחזקת את היכולת שלך ליצור קשרים חיוביים עם אחרים ולשתף את השפע שלך בעולם. בסופו של דבר, היא מציבה את הבסיס לחיים שמשלבים צמיחה אישית, ערכים עמוקים והגשמה אמיתית.

השפעת תודעת שפע על העסקים שלנו

בעולם העסקי, תודעת שפע יכולה לשנות את כללי המשחק. היא מאפשרת לנו השכירות, העצמאיות ובעלות העסקים, להתבונן באתגרים ובהזדמנויות מנקודת מבט של אפשרות ופוטנציאל, ולא מתוך מחסור או פחד. תודעה זו מעודדת חדשנות ויצירתיות, כיוון שהיא מגבירה את הנכונות לקחת סיכונים מחושבים ולנסות גישות חדשות. במקום לראות את המתחרים או המתחרות כאיום, תודעת שפע מאפשרת לראות בהם השראה ולחפש שותפויות וסינרגטיות. 

תודעת שפע בעסקים מעודדת גישה של שיתוף פעולה ויצירת ערך מוסף, במקום גישה של תחרות ומאבק. זה מאפשר לך לבנות קשרים עסקיים חזקים יותר, אשר מבוססים על אמון והבנה הדדית. כמו כן, תודעת שפע תורמת לפיתוח תרבות ארגונית חיובית, שבה העובדים והעובדות שלך מרגישים יותר מעורבים ומחויבים למטרות העסק. התוצאה היא סביבת עבודה מעודדת ומספקת, שבה כל אחד וכל אחת יכולים לתרום ולהתפתח לפי יכולותיהם.

בנוסף, יכולת קבלת החלטות שלך הופכת קלה יותר ומהירה יותר כשאת רואה את העולם דרך משקפי תודעת השפע. כאשר היא מובילה את את הדרך שלך בעסקים, את מתמודדת בביטחון רב יותר עם קשיים ואתגרים. במקום להיאחז בלקוחות או בספקים שלא מתאימים לך מתוך פחד שלא תמתאי חלופות טובות יותר, תודעת שפע מעניקה לך את האומץ לשחרר אותם. היא מחזקת את התחושה שתמיד יהיו אפשרויות חדשות ומתאימות יותר, המתאימות לצרכים ולערכים של העסק שלך. הפחד משינוי והלחץ להיאחז במוכר נחלשים, ואת יותר פתוחה לקבלת החלטות אמיצות, כגון לעדכן מחירים או לחפש ספקים חדשים המציעים תנאים משתלמים יותר. תודעת שפע מקנה לך את היכולת לראות את העסק שלך כמערכת גמישה ופורייה, שבה כל החלטה או שינוי הם הזדמנות לצמיחה ולשיפור.

9 תרגילים שיכניסו שפע לחייך

אז אחרי שהבנו את כל זה, אני רוצה לתת לך מספר תרגילים שיעזרו לך להתחבר לקונספט הזה של תודעת שפע ולהכניס אותה (ואת השפע שבא איתה) לחייך. תרגילים שיחזקו אותה ויסייעו לך לחיות את החיים בהתבסס עליה. ביצוע תרגילים אלו באופן קבוע יעזרו לך לפתח תודעת שפע ויעזרו לך לראות את העולם באופן חיובי ומלא בהזדמנויות.

תרגיל הכרת תודה: כל יום, קחי זמן לרשום שלושה דברים שאת אסירת תודה עליהם. זה יכול להיות דבר קטן, כמו כוס קפה טובה, או דבר גדול יותר, כמו הזדמנות עסקית חדשה.

מדיטציית שפע: הקדישי זמן למדיטציה, במהלכה תתמקדי בתחושות של שפע ושלווה. נסי לדמיין מצבים בהם את מצליחה והשפע זורם אליך.

יומן הישגים: כתבי ביומן את כל ההישגים שלך, גדולים כקטנים. זה יכול להזכיר לך את הדרך שעברת ואת ההישגים שהשגת.

תרגיל החלפת מחשבות: כל פעם שתחושת מחסור עולה בך, נסי להחליף אותה במחשבת שפע. למשל, אם את חושב לעצמך "אין לי מספיק לקוחות", החליפי את המחשבה ל"אני פתוחה ומוכנה למצוא ולקבל לקוחות חדשים".

הרחבת הרשת החברתית והעסקית: הרחיבי את רשת הקשרים שלך ונסי ליצור קשרים חדשים. זה יכול לפתוח לך דלתות להזדמנויות חדשות ולחוויות מעשירות.

התבוננות וחיקוי של דוגמאות לשפע: מצאי אנשים שחיים בתודעת שפע ולמדי מהם. נסי להבין איך הם חושבים ופועלים, וקחי דוגמא מהגישה שלהם.

שימי לב לניסוח: השתמשי במילים חיוביות ומקדמות ככל שניתן. אם את מוצאת את עצמך מדברת בלשון שלילה כמו למשל "נמאס לי מזה שאני לא מבינה בכסף", עצרי את עצמך והחליפי למילים עם קונוטציה חיובית, למשל "הייתי רוצה להבין טוב יותר בנושאים פיננסים".

שאלות מקדמות: וודאי שאת שואלת את עצמך שאלות פתוחות שהתשובות עליהן יקדמו אותך להשיג דברים בניגוד לשאלות סגורות שלא מפתחות חשיבה יצירתית ותודעה פתוחה. למשל במקום לשאול "האם אני יכולה להצליח" שאלי את עצמך "מה עלי לעשות כדי להצליח" והתשובות לא יאחרו לבוא.

ציניות בצד: העצה הכי חשובה היא להניח בצד את הציניות לגבי התהליך ולגבי הקונספט של תודעת שפע. תתרגלי את המודעות לנושא, כך שכל פעם שאת מוצאת את עצמך צינית לתהליך הכנסת השפע לחייך – עצרי, תהיי מודעת לעובדה שהציניות מנסה להתגנב ותבלמי אותה. זה דורש תרגול והרבה מודעות וזה שווה את זה.

תודעת השפע: המפתח להצלחה אישית ועסקית

לסיכום, תודעת שפע היא מצב מנטלי שמאפשר לנו להתבונן על העולם דרך פריזמה של עושר, פוטנציאל והזדמנויות. היא מזמינה אותנו לראות את כל הטוב והיופי שכבר קיימים בחיינו, ולפתוח את עצמנו לצמיחה, התפתחות וחוויות עמוקות יותר. בעולם העסקי (בין אם את שכירה ובין אם עצמאית), תודעת שפע מעודדת חדשנות, שיתוף פעולה ובנייה של קשרים חזקים מבוססי אמון. היא מקנה לנו את הביטחון והאומץ לקבל החלטות נבונות ולנצל הזדמנויות חדשות. 

המעבר מתודעת מחסור לתודעת שפע הוא תהליך המחייב מודעות עצמית ועבודה פנימית. הוא דורש ממך לשנות את דרך החשיבה שלך ולהתמקד בפוטנציאל ובהזדמנויות שקיימות בחייך, ולכן משפיע באופן חיובי על כל תחומי החיים שלך – האישיים, הרגשיים והעסקיים.

אינה צ'סקיס – מאמנת MCP. מאמנת אישית ועסקית לנשים, פסיכותרפיסטית ומרצה. מייצרת לנשים רוגע ושקט נפשי.